Ai invins!

Reconstrucție mamară

(reconstrucția sânilor după cancer mamar)

Daca te afli pe aceasta pagina, inseamna ca tu sau cineva apropiat tie a trecut printr-o operatie de mastectectomie!

Noi stim exact ce inseamna si ce efort a presupus si dorim sa te felicitam pentru puterea de a fi depasit toate acele momente dificile! 

Reconstrucție mamară

Reconstrucția sânilor pentru si mai multa incredere!

Majoritatea femeilor care trec printr-o operatie de ablatie mamara / mastectomie isi doresc sa recapete sani!

Totul despreReconstrucția mamară

Problematica reconstructiei de sani dupa ablatia oncologica este inca un subiect intens discutat si disputat.

In statele dezvoltate reconstructia sanului dupa cancer este o operatie obligatorie ale carei costuri sunt suportate de casele de asigurari de sanatate. La noi in tara aceasta operatie se face la cerere si implica costuri destul de mari suportate de pacienta.

Rezectia oncologica moderna a sanului nu mai este atat de radicala cum era in urma cu 10 ani, astfel incat zona sa nu ramana mutilata, incorectabila.

Cand se face operatia estetica de reconstructie mamara?

Momentul reconstructiei mamare este ales in functie de stadiul maladiei canceroase. Daca este posibil ar fi ideal in acelasi moment operator cu rezectia oncologica. Sunt astfel minimalizate implicatiile socio- psihologice pe care le poate avea lipsa sanilor pentru  o femeie.

Recostructia sanului este posibila oricand dupa eliminarea cancerului, chiar daca au trecut mai multi ani, cu conditia ca boala sa fie tinuta sub control.

Echipe multidisciplinare de medici: oncolog + plastician + anatomopatolog

De obicei aceste interventii se desfasoara in echipe complexe de mai multi specialisti. Pe langa chirurgul oncolog care realizeaza ablatia este nevoie de un chirurg plastician care sa realizeze reconstructia si de un anatomopatolog care sa stabileasca stadiul maladiei. Daca stadiul cancerului este mai evoluat si este nevoie de iradierea tesuturilor atunci reconstructia va fi amanata.

Tehnica operatorie pentru reconstructia sanului

Metodele cele mai utilizate de reconstructie a sanilor presupun utilizarea:

 • implanturilor mamare siliconice cu utilizarea adesea in prealabil a expanderelor tisulare;
 • lambourilor pediculate: de Latissimus Dorsi (muschiul marele dorsal), de TRAM sau transvers rectus abdominal muscle (muschiul drept abdominal);
 • lambourilor liber transferate: de Latissimus dorsi, de TRAM, de gluteus, de gracillis, etc.
  Adesea sunt combinate tehnicile pentru a obtine rezultate cat mai naturale.

Daca excizia este minima, introducerea unui implant rezolva relativ usor problema.

In cazul in care excizia este totala cu obtinerea unui defect mare de parti moi si piele, este utilizat cel mai frecvent un lambou musculocutan de Latissimus Dorsi pediculat.

Reconstructia areolei mamare si a mamelonului

Pe langa metodele de reconstructie a volumului si siluetei sanului mai trebuiesc luate in calcul si metodele de reconstructie a areolei mamare si a mamelonului.

Cele mai eficiente metode de reconstructie a areolei mamare o reprezinta tatuajul medical. O alta varianta o reprezita grefa de piele libera toata grosimea cu tegument recoltat dintr-o regiune in care acesta este, constitutional, mai inchis la culoare (regiunea perineala). In acelasi moment operator se insera si un expander care se va umple treptat in mai multe saptamani. Astfel se va forma o cavitate suficient de mare pentru a introduce o proteza definitiva. Ulterior va fi reconstruit si complexul areolomamelonar.

Asocierea cu tehnicile de liposcultura si microlipofiling

Asocierea cu tehnicile de liposcultura si microlipofiling poate fi benefica.Astfel marginile implanturilor vor fi mai putin perceptibile la palpare.

Ceea ce am mentionat mai sus este idealul in planificarea terapeutica a unui cancer de san. Chiar daca nu a fost posibila sincronizarea operatiei de excizie tumorala cu cea a recontructiei mamare, asta nu inseamna ca nu se poate face si mai tarziu. 

De cate operatii este nevoie pentru reconstructia sanului?

De regula o operatie: dupa ablatia oncologica care este prima etapa operatorie, sub aceeasi anestezie generala, si daca stadiul cancerului o permite, se poate face si reconstructia mamara, scutindu-se astfel o noua interventie.

Pacienta are un beneficiu net din asocierea celor doua operatii pentru ca nu va suferi deloc in plan psihic din cauza lipsei sanului.

Ulterior la 2-3 luni va fi nevoie de alta interventie chirurgicala prin care va fi scos expanderul si va fi inlocuit cu o proteza definitiva.

Tot in acest moment poate fi realizata si corectia de forma a sanului contralateral, daca este nevoie, si de asemenea se poate face si reconstructia de areola si mamelon.

Evolutia cancerului este influentata de reconstructia mamara?

Reconstructia mamara pare sa nu influenteze in nici un fel evolutia cancerului mamar.

In cazul in care maladia este evoluata, dupa iradiere se poate tenta o reconstructie. In cazul iradierii tesuturilor acestea devin foarte friabile fiind greu de manipulat in timpul actului operator.

Posibile complicații

Complicatiile imediate postoperatorii care pot aparea sunt:

 • hematoame, sangerari masive, motiv pentru care de cele mai multe ori drenul aspirativ care se lasă la acest nivel va fi păstrat o perioadă mai lungă de timp (7-10 zile);
 • seroame în peste 50% dintre cazuri
 • infecţii
 • dehiscenţa plăgii
 • necroze tegumentare si de parti moi

Complicatii in timp:

 • aspect inestetic marcant;
 • cicatrizarea patologica
 • lipsa simetriei cu sanul contralateral

Contraindicații

 • stadii avansate ale maladiei canceroase
 • paciente necompliante, cu asteptari nerealiste
 • patologii asociate ca infectii, emaciere, diabet zaharat, boli grave
 • dermatologice sau de sange, etc.

De ce poti apela laDr. Florin Juravle?

Alungire de penis
Alungire de penis

BOARD CERTIFIED PLASTIC SURGEON

Dr. Florin Juravle Membru al International Society of Aesthetic Plastic Surgery

logo clinica estetica Statera Dr Florin Juracvle

Medicină si Chirurgie estetică

Clinica STATERA, clinica estetica si dermatologie premium din Bucuresti

logo clinica estetica Statera Dr Florin Juracvle

Medicină si Chirurgie estetică

Clinica STATERA, clinica estetica si dermatologie premium din Bucuresti

medlife logo web 400px

SEF DE SECTIE | chirurgie plastica si estetica

Dr. Florin Juravle este seful sectiei de Chirurgie Plastica si Estetica in cadrul Spitatului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife, Bucuresti​

Scroll to Top