Clinica "Doctor. Florin Daniel Juravle" - Chirurgie estetica - Chirurgia sanului - Reconstructia sanilor

reconstructia sanilor

Problematica reconstructiei de sani dupa ablatia oncologica este inca un subiect intens discutat si disputat. In statele dezvoltate reconstructia sanului dupa cancer este o operatie obligatorie ale carei costuri sunt suportate de casele de asigurari de sanatate. La noi in tara aceasta operatie se face la cerere si implica costuri destul de mari suportate de pacienta.

Reconstructia sanilor

Rezectia oncologica moderna a sanului nu mai este atat de radicala cum era in urma cu 10 ani, astfel incat zona sa nu ramana mutilata, incorectabila.

Momentul reconstructiei mamare este ales in functie de stadiul maladiei canceroase, daca este posibil ar fi ideal in acelasi moment operator cu rezectia oncologica. Sunt astfel minimalizate implicatiile socio- psihologice pe care le poate avea lipsa unui segment atat de nobil la o femeie.

De obicei aceste interventii se desfasoara in echipe complexe de mai multi specialisti. Pe langa chirurgul oncolog care realizeaza ablatia este nevoie de un chirurg plastician care sa realizeze reconstructia si de un anatomopatolog care sa stabileasca stadiul maladiei. Daca stadiul cancerului este mai evoluat si este nevoie de iradierea tesuturilor atunci reconstructia va fi temporizata. Metodele cele mai utilizate de reconstructie a sanilor presupun utilizarea:

 • implanturilor mamare siliconice cu utilizarea adesea in prealabil a expanderelor tisulare
 • lambourilor pediculate: de Latissimus Dorsi (muschiul marele dorsal), de TRAM sau transvers rectus abdominal muscle (muschiul drept abdominal)
 • lambourilor liber transferate: de Latissimus dorsi, de TRAM, de gluteus, de gracillis, etc.

Adesea sunt combinate tehnicile pentru a obtine rezultate cat mai naturale.

Daca excizia este minima introducerea unui implant rezolva relativ usor problema. In cazul in care excizia este totala cu obtinerea unui defect mare de parti moi si piele, este utilizat cel mai frecvent un lambou musculocutan de Latissimus Dorsi pediculat.

Pe langa metodele de reconstructie a volumului si siluetei sanului mai trebuiesc luate in calcul si metodele de reconstructie a areolei mamare si a mamelonului.Cele mai eficiente metode de reconstructie a areolei mamare o reprezinta tatuajul medical. O alta varianta o reprezita grefa de piele libera toata grosimea cu tegument recoltat dintr-o regiune in care acesta este, constitutional, mai inchis la culoare (regiunea perineala) In acelasi moment operator se insera si un expander care se va umple treptat in mai multe saptamani. Astfel se va forma o cavitate suficient de mare pentru a introduce o proteza definitiva. Ulterior va fi reconstruit si complexul areolomamelonar.

Asocierea cu tehnicile de liposcultura si microlipofiling poate fi benefica.Astfel marginile implanturilor vor fi mai putin perceptibile la palpare.

Ceea ce am mentionat mai sus este idealul in planificarea terapeutica a unui cancer de san. Chiar daca nu a fost posibila sincronizarea operatiei de excizie tumorala cu cea a recontructiei mamare, asta nu inseamna ca nu se poate face si mai tarziu. Recostructia sanului este posibila oricand dupa eliminarea cancerului, chiar daca au trecut mai multi ani, cu conditia ca boala sa fie tinuta sub control.

Intrebari frecvente

De cate operatii este nevoie pentru reconstructia sanului?

De regula dupa ablatia oncologica care este prima etapa operatorie, sub aceeasi anestezie generala, si daca stadiul cancerului o permite, se poate face si reconstructia mamara, scutindu-se astfel o noua interventie. Pacienta are un beneficiu net din asocierea celor doua operatii pentru ca nu va suferi deloc in plan psihic din cauza lipsei sanului. Ulterior la 2-3 luni va fi nevoie de alta interventie chirurgicala prin care va fi scos expanderul si va fi inlocuit cu o proteza definitiva. Tot in acest moment poate fi realizata si corectia de forma a sanului contralateral, daca este nevoie, si de asemenea se poate face si reconstructia de areola si mamelon.

Care sunt complicatiile operatiei?

Complicatiile imediate postoperatorii care pot aparea sunt:

 • hematoame, sangerari masive, motiv pentru care de cele mai multe ori drenul aspirativ care se lasă la acest nivel va fi păstrat o perioadă mai lungă de timp (7-10 zile)
 • seroame în peste 50% dintre cazuri
 • infecţii
 • dehiscenţa plăgii
 • necroze tegumentare si de parti moi

Complicatii la distanta:

 • aspect inestetic marcant
 • cicatrizarea patologica
 • lipsa simetriei cu sanul contralateral

Evolutia cancerului este influentata de reconstructia mamara?

Reconstructia mamara pare sa nu influenteze in nici un fel evolutia cancerului mamar.

In cazul in care maladia este evoluata, dupa iradiere se poate tenta o reconstructie. In cazul iradierii tesuturilor acestea devin foarte friabile fiind greu de manipulat in timpul actului operator.

Unde vor fi plasate cicatricele postoperatotii?

nivelul noului san va exista o cicatrice circulara de forma ovala, dispusa orizontal.

Pe toracele posterior la locul de unde s-a recoltat lamboul, va exista o cicatrice liniara, oblic lateral si cranial, de 20-25 cm in lungime, uneori chiar mai mult, rezultata in urma suturii directe a defectului zonei donoare.

Care sunt contraindicatiile metodei?

 • paciente necompliante
 • stadii avansate ale maladiei canceroase
 • patologii asociate ca infectii, emaciere, diabet zaharat, boli grave
 • dermatologice sau de sange, etc.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!

Suna chiar acum si fa-ti o programare.

0731.554.554 contact@drflorinjuravle.ro formular de contact

Clinica "Doctor. Florin Daniel Juravle"

Browser-ul folosit este foarte vechi.
Puteti descarca de aici o versiune actualizata: